середу, 17 травня 2023 р.

 

Способи заспокоїтися перед іспитом

Справитися з тривогою і страхом перед іспитом необхідно, щоб власні емоції не підвели в невідповідний момент.

Ось кілька дієвих порад, як побороти страх перед таким важливим заходом:

1. Перестаньте себе «накручувати». Не допускайте думки про можливе фіаско, як про кінець біографії. Вдумайтеся і зважте, що станеться, якщо на іспиті Вас чекає провал. Ймовірно, що наслідки не настільки фатальні, як здається на перший погляд. Згадайте популярну приказку «Що не робиться – все тільки на краще». Наслідки фіаско зовсім не така катастрофа, яку малює уява.

2. Завчасно до іспиту складіть план вивчення матеріалу і неухильно дотримуйтесь його. Так буде видно успіхи та проблемні області. Відчуття, що ситуація під контролем – безцінне. Якщо через тривоги перед іспитом відбувається порушення сну і постійне почуття занепокоєння, то рекомендується прийняти легке заспокійливе. Головне не перестаратися. Підготуйте шпаргалки. Не варто сподіватися, що вдасться списати. Розраховуйте тільки на знання. Шпаргалки додадуть впевненості. Знання того, що є план «Б» заспокоює. Крім того, при написанні шпаргалок Ви повторіть вже пройдений матеріал і освіжіть знання.
3. Відпочиньте від підготовки до іспиту фізичними вправами або прогулянкою. Мозок після відпочинку, навіть нетривалого, працює в кілька разів продуктивніше. Швидкого зниження напруги і усунення хвилювання перед іспитом можна домогтися дихальними вправами. У стресових ситуаціях навчитеся повільно і глибоко дихати, розправляючи грудну клітку. Насичення організму киснем і розміреність дій здатні впоратися навіть з панічним страхом перед іспитом.
4. Не забувайте, що заспокоїтися перед іспитом неможливо, якщо допускати негативні думки. Позитивний настрій – основа спокою і впевненості у власних силах. Важливо навчитися керувати емоціями, щоб страх і хвилювання не застали Вас зненацька в самий невідповідний момент.

Як управляти хвилюванням і тривогою?

У стресових ситуаціях усі ми переживаємо сильні емоції. Щоб емоційні потрясіння не вибивали з колії і не заважали в відповідальні моменти життя, варто навчитися контролювати хвилювання і тривогу завжди, а не тільки перед екзаменом. Для цього:

* Завантажуйте мозок розумовою діяльністю не тільки в період сесії та іспитів, а й повсякденно.

* Мисліть позитивно і оптимістично.

* Займайтеся аутотренінгом.  

* Переводьте енергію, яка витрачається на занепокоєння в творчість.

* Зробіть спорт своїм кращим другом.

* Допомагайте оточуючим, щоб відчувати себе потрібним.

* Не тримайте в собі негатив і негативні емоції.

* Знімають стрес перегляд хорошого фільму, читання книг, прогулянки на свіжому повітрі.

* Найчастіше відвідуйте музеї та виставки. Подорожуйте. Відвідайте місця в своєму місті, в яких ще не були.

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар